кликни меня

кликни меня
пропагандируй мир и добро!

четверг, 22 ноября 2012 г.

Vlad Plahotniuc: Suntem deschiși să primim expertiza Poloniei în procesul de revizuire a Constituţiei



Legislativul de la Chişinău ar putea revizui Constituţia Republicii Moldova urmând experienţa Poloniei. Subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, cu judecătorii constituţionali polonezi.
"Am observat în ultimii ani multe probleme și neclarități în textul Constituției, care au generat blocaje instituționale și politice. Iată de ce am inițiat un proces de revizuire a Legii Fundamentale, pe care îl pregătim temeinic. Suntem deschiși să primim expertiza Poloniei în acest demers”, a declarat Vlad Plahotniuc.
În timpul discuţiilor, magistraţii Mirosław Granat și Wojciech Hermeliński, membri ai Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Constituțional, au prezentat metodele și etapele necesare revizuirii Constituției în Polonia. La rândul său, președintele Tribunalului Constituțional din Polonia, Andrzej Rzeplinski, a remarcat că țara sa este considerată de către multe state vecine un model în ceea ce privește respectarea Legii Fundamentale într-o democrație.
Publika.md menţionează că la întrevederea cu judecătorii constituționali din Polonia a participat și președintele Curții Constituționale din țara noastră, Alexandru Tănase, care a nţinut să vorbească despre rolul instituției constituționale într-un stat de drept. În acest context, prim-vicepreședintele Parlamentului s-a declarat un "adept al independenței depline a Curții Constituționale".
 Reamintim că din 2009 şi până acum, coaliţia de guvernare a avut mai multe iniţiative de modificare a Constituţiei. Toate încercările erau motivate de incapacitatea de a alege şeful statului din cauzaprocedurii deficitare.

Комментариев нет:

Отправить комментарий