кликни меня

кликни меня
пропагандируй мир и добро!

четверг, 6 сентября 2012 г.

Un Ministru reformator sau o jertfă pentru sacrificare în numele Zeului?


Un Ministru reformator sau o jertfă pentru sacrificare în numele Zeului?

vezi toate articolele de 
azi la 00:03 3 comentarii 97 vizualizari.
Exact la o lună şi jumătate de la numire în funcţia de Ministru al Educaţiei, d-na Maia Sandu a dat acordul să participe la un offline cu unii din cei mai activi internauţi. Eugen Luchianiuc a fost cel care a propus şi a insistat să fie organizată această întîlnire. Din start am să remarc faptul că d-na Ministru a dat dovadă de curaj, pentru ce şi îi sunt recunoscător, că a acceptat să iasă în “ring” cu cei, pentru care orice adversar este o simplă “ţintă de boxat”. Fiind în funcţia dată de doar 43 de zile, doamna Sandu a încercat să ne “uimească” cu abilităţile sale de manager iscusit, cu cunoştinţele în domeniul economic şi experienţă de activitate în Statele Unite, dar nicidecum nu am priceput calităţile profesorale de care ar trebui să dee dovadă un Ministru al Educaţiei.
Fiecare dintre cei prezenţi la off sunt convinşi că reformarea sistemului educaţional este necesară. Fiecare dintre noi înţelege că fără o restructurizare nu v-om putea obţine efecte calitative. Cuvîntul trebuie, trebuie, trebuie a fost prezent pe toată durata discuţiei. A fost nevoie de mai mult de 2 ore ca să înţeleg că ceia ce trebuie este necesar cu adevărat. şi în viziunea Domniei Sale, Maiei Sandu.
Pînă la urmă nu am înţeles cum d-na Sandu a fost acceptată în această funcţie fără a avea un plan strategic de dezvoltare a domeniului educaţional pe termen scurt, mediu şi lung. Nu cred că atunci cînd cineva îţi cere acceptul pentru o funcţie de ministru, cel puţin nu îţi cere şi un proiect de dezvoltare durabilă a sectorului pe care ţi-l încredinţează. Evident şi abandonarea unui serviciu la Banca Mondială, destul de plătit şi plictisitor şi acceptarea unei funcţii neremunerate corespunzător şi cu griji peste cap, nu o văd logică. Poate că o oportunitate ar fi că CV-ul se va complecta cu un job nou destul de prestigios – Ministru al Educaţiei. Fie el şi ministru al guvernului Republicii Moldova, dar totuşi MINISTRU – tot puţin credibilă. Da fie…
Pe întreaga discuţie am selectat nişte iniţiative salutabile a d-nei Ministru:
- Organizarea Centrelor Naţionbale de BAC;
- Depolitizarea instituţiilor de învăţămînt ( fapt care nu se îndeplini din considerente politice);
- Şcolarizarea directorilor instituţiilor educaţionale, în vederea sporirii eficienţii manageriale;
- Dorinţa de reformare a sistemului educaţional;
- Idealismul unei societăţi sănătoase care poate fi construită în această ţară;
- Speranţa că totuşi va fi ministru încă cel puţin 2 ani ca să poată implimenta cele propuse…
Dar totuşi punctele slabe prevalează:
- Lipsa experienţei în domeniu;
- Absentiismul realităţii politice;
- Lipsa consilierilor din domeniile sistemului educaţional; Propuneri – Angajarea consilierilor pe domenii – preşcolar, primar, gimnazial, liceal, preuniversitar şi universitar. Anume consilierii din domeniile date îi va permite să cunoască şi să implimenteze reformele necesare;
- Numărul excesiv de vice-miniştri; Propunere – limitarea la doar un Vice-ministru, dar mărirea numărului de consilieri
- Nu există un dialog larg cu specialiştii din domeniul educaţional; Propunere – Este nevoie de a organiza cel puţin 2 ori pe lună Senatul Ministerului Educaţiei, probabil zonal, cu delegarea la aceste întruniri a tuturor reprezentanţilor instituţiilor din zona respectivă.
Luînd în consideraţie situaţia politică şi economică a Republicii Moldova, putem spune că toate iniţiativele d-nei Sandu v-or fi implimentate cu mare greu sau se v-or prăfui pe o poliţă din biroul Ministrului Educaţiei. Republica Moldova demult are nevoie de un Ministru al Educaţiei Reformator, care ar avea dorinţa de a schimba ceva în această ţară şi în educaţia copiilor. Unicul lucru pe care nu dorim să-l înţelegem este că factorul financiar va domina asupra oricărei reforme. Reforma înseamnă cheltuieli, dar lipsa de finanţe ar putea inevitabil duce la stoparea reformelor şi agravarea situaţiei în societate. Pentru mine d-na Maia Sandu, cu tot respectul faţă de curajul ei,este o jertfă adusă pe altarul politicului din Republica Moldova.

Комментариев нет:

Отправить комментарий